svettningarna har avtagit

Ja, då var första dagen med nya rutiner över, och allt har gått finfint. När jag skulle hämta grabben imorse hade han ett leende som sträckte sig upp till stjärnorna. Det känns skönt att vi har fått bra kontakt och skolarbetet flyter på i ett rasande tempo. Problemet är alla andra människor som skall lägga sig i och provocera honom. Idag har han läxat upp mig, sin andre assistent samt rektorn i flagg och kartkunskap, det är helt sjukt hur mycket han kan.

Fick erbjudande om att arbeta på fritids efter elevernas skoldag är slut men det kändes att det skulle bli för mycket. Jag skulle visserligen få en heltidstjänst, men till vilket pris. Jag känner att skallen är rätt så mör efter att ha varit med en elev mellan 8-14 varje dag, att sedan späda på med skrikande fritidsungar fram till 17 varje dag känns som att utmana ödet lite grann. Det känns däremot kul att ha fått erbjudandet, känns även kul när en ur personalen sa att jag har talang för att arbeta med barn i behov av särskilt stöd, det känns bra och är kanske min nisch. Vi får se vars man slutar, det kan bara framtiden utvisa...


Svettigt värre

Idag har det varit en sån där körig dag. en sån där dag som kommer när man slappnat av för mycket. Det har varit extremt mycket bråk i klassen och klasslärarna har tillfälligt "tappat" klassen. Min adept kommer imorgon att få vara utanför klassrummet och arbeta genom att hans blotta närvaro kan trigga vissa individer i klassen. Ingen dum idé för att få klassen på rätt köl igen kan jag tycka, det får däremot inte bli någon permanent lösning. Imorgon är första dagen då jag skall hämta grabben hemma vid dörren och gå med honom till skolan, det kan bli rätt intressant att se hur det slutar. Jag skall ge honom någon svår geografifråga att klara på vägen, han är ju på en extremt hög nivå när det gäller geografi.

Jag känner däremot att jag töms på energi då förutsättningarna ändras hela tiden och det inte blir några rutiner. Till att börja med skall han vara i klassen som ett "vanligt" barn, sedan skall han vara utanför klassrummet. Först skall han ha fritids två dagar i veckan, sedan fler dagar. Det känns som att organisationen kring detta inte är så stabil och det måste den vara för att det skall funka. Det kan med andra ord bli en mycket svettig vecka och jag känner redag svetten komma, och det är bara måndag dessutom. Jaja, det blir värre innan det blir bättre som dom säger.

Söndag = Städdag

Idag har jag haft ett städhumör som heter duga. Har putsat hela lägenheten, skrubbat badrumsgolvet med rotborste, den sedvanliga dammsugningen och dammtorkningen. Det har till och med förekommit vikning av plastpåsar i form av små trianglar (se bild nedan). Jag tror aldrig jag varit på ett så bra städhumör förutom när det har varit flyttstädning, och då njuter man inte direkt. Idag har det faktiskt varit en njutning.



Imorgon påbörjas en ny vecka, full av möjligheter. Känns skönt att få arbeta 5 dagar/vecka, då är helgen riktigt välkommen när den väl kommer. Nu skall jag strax promenera till pappsen och lämna tillbaka rotborsten jag lånat av honom så nu är det färdigstädat, åtminstone fram till nästa söndag.

Bra vecka.....igen

Då var ännu en vecka till ända. En händelserik vecka har det varit då jag fått en kollega som skall arbeta med min adept efter skoltid, jag fortsätter att arbeta med honom under skoltid men blir avlöst efter skoltid. Det har varit en bra vecka där ramarna för mitt uppdrag har blivit allt tydligare. På måndag kommer det en kandidat till klassen, ytterligare ett moment som bryter strukturen jag jobbat fram med grabben. Får se om han klarar av det eller ballar ur. Det är viktigt att dagarna i skolan ser likadana ut vecka efter vecka annars spårar det ur fullständigt för honom. Vi har dock kommit en bra bit på väg och om utvecklingen fortsätter så är möjligheten att han i framtiden arbetar på ett Universitet som geografiexpert. Det gäller dock att vara skärpt och på alerten hela tiden för dagen kan förändras från jättebra till jättedålig på tre sekunder, och när det är kört då är det verkligen kört, det finns ingen återvändo. Trivs just nu jättebra på mitt arbete, synd bara att mitt uppdrag kan avslutas med bara en dags varsel, men det är verkligheten man lever i.

I eftermiddag skall jag ut till syster H och lille M och umgås lite grann. Luleå hockey spelar också ikväll, mot Södertälje på hemmais. Blir det inte seger så har de tyvärr inget i ett slutspel att göra. Tvivlar även på att löven har något att göra i en kvalserie. För många förluster mot mediokra lag över hela säsongen inger ingen respekt direkt. Jag tror säkert att de gör sitt bästa men tyvärr så räcker det inte. Om de missar play off, ska Micke A ge sig själv sparken då? Egentligen borde han i sådana fall lämna klubben helt och hållet, att misslyckas både som tränare och sportchef är helt enkelt inte ok.

Nästa vecka är det bara att "trumma på", inte mycket speciellt som händer, skall dock frisera mig på en ny salong jag blivit tipsad om. Min frisör som jag gått till tidigare har beslutat sig för att börja läsa till polis. Skall däremot ha ett möte med min chef för att utvärdera mina två veckor på jobbet och dra upp riktlinjer för de närmaste månaderna, och vill det sig väl kan jag få skriva på mitt första jobbavtal som lärare. Det är ju någonting jag borde rama in. Precis som alla advokater har på väggen i filmerna så borde jag ha ett sådant =)

Rakning

Ända sedan jag fick de första fjunen på min haka har jag varit en trogen giletteanhängare. Men en vinterdag under julhelgen skulle allt komma att ändras. Allt jag trodde jag visste om rakningens konst var bara SÅ fel. Jag trodde att gilette var toppen på isberget, men ack så fel jag hade. Syster M och hennes kille N öppnade mina ögon för en rakupplevelse jag inte trodde var möjlig. Låt oss säga att rakningen blivit old school igen. Titta bara på hyveln här nedanför.




Detta är faktiskt morfars gamla hyvel som jag fått överta och den slår gilette med hästlängder. Den är dessutom jäkligt ekonomisk. Jag får tio rakblad för 50 spänn, gilette erbjuder 4 rakblad med kortare livslängd för samma pris, you do the math!

Helg =)

Skönt med lördagar när man arbetat hårt en vecka. Tidigare har jag sällan arbetat fem dagar per vecka och då njöt man inte lika mycket av helgen, men nu känner jag att den är mycket uppskattad. Jag har vant mig med mitt arbetes psykiska press nu och det känns riktigt bra. Min adept var lite sur på mig igår när jag sabbade hans planerade regelbrott, men det gick över ganska snabbt. Känns skönt att jag har en bra rektor att bolla mina idéer med, han är förövrigt den enda rektor jag känner till som utmanat ett helt mellanstadium på herren på täppan, störtskön kille det där. Om ändå fler av skolpersonalen här i landet släppte loss lite och visade barnen att de bryr sig så skulle skolan se väldugt annorlunda, positivt sett. Man kommer ingenstans med att vara en diktator för eleverna, de behöver inte skrämmas utan känna sig uppskattade. Nu skulle skolministern bli lite sur på mig tror jag men å andra sidan har han ju en väldigt begränsad kunskap om skolan enligt mig.

Måste även kommentera VK s artikel om skolchefen som misshandlade elev. Riktigt saftig rubrik måste jag säga. Jag skulle dock satsa mina pengar på att ingen misshandel ägt rum, möjligen känner sig den ankalgade penntjuven sig kränkt, men det är ingen grund för åtal. Om föräldrarna skulle ta och låta skolpersonalen göra sitt jobb istället för att anmäla skolan till höger och vänster när deras "skötsamma ungar" råkar i trubbel. Jaja, vi får så småningom se vem som är boven i detta drama. Skulle det vara eleven som kokat ihop en historia så är ju en offentlig ursäkt från elevens pappa till den berörda rektorn på sin plats.

Såg på Let´s Dance igår. Ett program med många olika karaktärer, alltifrån Elisabeth Höglund som ser ut som jag vet inte vad till blondinbella som sätter igång kräkreflexen med sin överklassliknande röst. Att sedan en känd nyhetsprofil lovar att visa underkläderna i tv är ju ytterst beklagligt. Undrar varför hon plockas bort från alla politiska nyheter så fort det blir valtider.

Tänkte ge tusan i att tippa hockeyn ikväll för det brukar bara gå åt fanders. Är ändå nöjd över att få se årets mål i ishockey. Finns inget som kan toppa Omarks mål mot Timrå.

Det artar sig

Idag har det varit en riktigt bra dag på jobbet. Min adept har skött sig lysande trots att jag inte trodde det från början. Igår hade han bestämt sig för att vara hemma och då blev det så. När han kom imorse var ögonen riktigt svarta så jag fick dra några skämt för att lätta upp stämningen lite grann, men det löste sig till sist. Då jag började detta jobb var jag 110% säker på att jag bara skulle stanna i två veckor men nu känner jag som att jag skulle kunna stanna hela terminen. Det kommer att komma bra dagar men det kommer att komma riktigt tunga dagar också. Glädjande är att det förmodligen skall komma en nyutexad för att vara med grabben på fritidstid. Skulle jag behöva hänga med honom från 8-17 varje dag så skulle jag faktiskt bränna ut mig på en vecka. Jag har blivit riktigt ödmjuk inför läraruppdraget tack vare detta arbete.

Igår kväll var jag på hockey och såg löven ta emot Almtuna. Förlust, men det var trots allt en bra match, men det känns som att löven saknar spetskompetens (nr19). Almtuna har ryckt upp sig ordentligt. Så går det när man anställer en luleåspelare som coach. Domaren var däremot inte konsekvent för fem öre, så går det när man ger en bodensare en visselpipa. Ikväll skall luleå möta timrå, det blir vinst. Det är det enda riktiga efter den klockrena defensiva insatsen mot Frölunda senast. Kul också att Berglund nominerats till årets rookie. Det priset kommer att gå till Jacob Marklund.

Imorrn fredag och helg, ruskigt skönt. Känns verkligen att jag inte jobbat på en månad. Först veckan efter ledighet så är man inte människa men nu börjar det att ordna upp sig. Nu är det matlagning som gäller. Tänkte våga mig på fläskfilé i citron och basilikasås.


Första dagen på nya jobbet

Ja, då var första dagen på nya jobbet avklarad. Det gick faktiskt relativt bra men jag är ruskigt trött. Efter att ha samtalat med kurator och tidigare assistent till min adept var jag faktiskt livrädd och ägnade större delen av den vakna tiden igår till att oroa mig, det är sådan jag är. Att jag sedan vaknade 15-20 gånger under natten på grund av denna oro var inte heller bra. Trots allt detta gick det skapligt, jag väntar bara på hur det skall gå när grabben har en dålig dag. Kom dock överens med min rektor om en prövopeiod på två veckor, skulle det kännas jobbigt då så har jag en möjlighet att kliva av och det känns tryggt. Det är en riktigt bra rektor jag har, stan bästa skulle jag vilja säga.

Får se om jag orkar se någon hockey ikväll, det är nog väldigt tveksamt. Tänkte däremot bege mig till Umeå Arena imorgon för att se löven ta emot almtuna. Hoppas det blir en bra match, senaste matchen hemma mellan dessa två lag var ju så kopiöst dålig så det kan ju i princip bara bli bättre.

Nää, nu är det dags för middag. Viltskav och potatis blir det idag, inte illa.

Nytt jobb

Har idag börjat på ett nytt jobb. Jag skall ha en personligt ansvar för en elev med diverse svårigheter. Detta är ingen picknik som man brukar säga. Detta kommer att bli det svåraste läraruppdrag jag någonsin haft och kommer att ha. Jag kommer aldrig att möta någon mer krävande elev så om jag fixar detta fixar jag allt som en ur personalen på skolan sa. Jag skulle ljuga om jag sa att jag är full av energi inför detta. Jag känner att det kommer bli jäkligt tufft och frågan är när jag går in i väggen. Men jag har gett mig tusan på att fixa det och som enb ur personalen sade: "Vissa dagar går du tom. hem glad". Då anar man att det inte kommer att bli en enkel resa. Får se imorgon eftermiddag om jag har någon energi eller om jag brytit ihop fullständigt.

Home sweet home

Åter hemma i Umeå efter en nästan veckolång vistelse i Norrbotten. En vecka där jag i princip bara tagit det lugnt och umgåtts med familjen. Träffade även en hel del av mina kusiner, det var trevligt, trots att några saknades.

Imorgon börjar vårterminen på allvar för mig, beslutade att förlänga ledigheten lite grann för egentligen började terminen i torsdags. Imorgon skall jag ha ett möte med en av Umeås rektorer för ett jobb. Det är i en av de tuffaste stadsdelarna och jobbet kommer bli väldigt psykiskt krävande, men det är en utmaningar och jag gillar utmaningar. Skulle det visa sig vara fel på mig så är det timvikariat som gäller istället, men det funkar ju det med.

Löven spelar just nu mot Malmö och ligger under med 2-1 efter att ha tagit ledningen. J är poänglös än så länge men gjorde ju två poäng i matchen senast så det kommer säkert.

Luleå har varit matchlediga i helgen, de är ju inne i en svacka nu men det blir bättre och bättre och jag tror åtminstone på poäng mot Frölunda på tisdag.

Snart blir det en tur till affären för kylen är alldeles tom. Förhoppningsvis för man med sig en burk Ben & Jerrys hem. Kanske även lite basvaror men det är som sagt inte högsta prioritet.

Den ryske domaren var kanadensare

Ja herregud. Nog för att jag har sett dåliga domarinsatser i elitserien och allsvenskan. Men det här tar ändå priset. Kanadensarna kör över Jacob Markström i målet kanske 5 gånger och tycker att det är helt okej. Deras coach Pat Quinn kallar Markström för filmare och att det är rena kollissioner. Gör man ett så dumt uttalande så förstår jag varför han inte vunnit något på de senaste tio åren. Stäng in honom i ett låst rum med Wikegård så han får avreagera sig lite grann, rusikgt pinsamt. Att sedan domarna fjäskar för Kanada är ju ett helt annat kapitel. Själv skulle jag aldrig någonsin medvetet göra ett dåligt jobb för att få bli inbjuden till stora mästerskap. Vad gäller stjärnorna i Kanada, Tavares var bra i anfallszon, annars var han kass. Angelo Esposito som är en av juniorligans bästa spelare tillsammans med Nikita Filatov när han spelade där var ju en riktig besvikelse. Önskar bara att Victor Hedman gett honom mer stryk när han körde på Markström. I övrigt blir man ju så förbannad på deras arrogans, hade jag befunnit mig hemma i lägenheten istället för i föräldrahemmet så hade inredningen legat risigt till.

Alla förstår inte hur mycket man kan älska sporten ishockey. Min pappa sa detta i morse:

-"De fick ju stryk, nu satt du uppe hela natten i onödan"

Jag följer alltid mina lag i alla 60 minuter för jag tror ALLTID att det kan ske en vändning. Jag är precis som killen i oddset reklamen innan de allsvenska matcherna på TV4 Sport.

Jaja, det är över nu, allt fokus på elitserien och allsvenskan.

I eftermiddag blir det basket. Plannja-Södertälje, får hoppas på en vinst där. Kännmer att mina tips har gått åt skogen på sistone så jag väljer att inte sia om den matchen, bara njuta.

Tufft att vara LHF supporter

2-6 i mål
38-17 i skott

3-13 i mål på de två senaste matcherna.

Självförtroendet och effektiviteten är som bortblåst hos luleå hockey. Det går fort i hockey, i lördags förmiddag var man trea och ett topplag. Nu vet jag inte vad man är, pinsamma är det mest passande jag kommer på.  Detta visar att försvarsspelet är det viktigaste i ett lag och när man skiter i defensiven då förlorar man även matcher. Det har varit kul att följa luleå i media som sveriges hetaste lag, nu får man även följa dem som sveriges kallaste.

Modo förlorar även idag, Kusin T får fortsätta i fjärde linan, skulle vilja se honom högre upp, då levererar han ju. Men modo har tappat sitt koncept eftersom de överbetalda divorna får mer istid än de förtjänar.

Får hoppas att juniorerna gör sitt jobb inatt så det blir något positivt, känns att det bara blivit plattmatcher från de lag man håller på på sistone. Men som de säger, det blir värre innan det blir bättre.

I Allsvenskan får vi nog se en intressant match imorrn när löven tar emot aik. Hoppas att J är spelklar så att det finns någon energispelare hos de gröna.

Jag börjar bli sugen på att börja arbeta igen. Jag känner att Umeås ungdom kallar på mig och att de vill lära sig nya saker. Börjar dock bli lite less på vikariejobbet för tillfället men det är väl bara att härda ut ett tag till. Jag är dock väldigt bestämd på att jag kommer att skippa genvägen att söka jobb på fritids eller förskola.

Måndag 5/1-09

Just hemkommen från bilbesiktningen och min efterkontroll. Detta år var det bromsarna som inte var bra, förra året avgassystemet och styrleden. Frågan är vad det blir kommande gång. Besiktningen är inte förrän i december så jag kan relaxa några månader till. Annars är farfars gamla bil kanon att köra.

Hockey X2 ikväll/natt. Först Luleå mot Djurgården hemma i coop arena. Där kan jag garantera en vinst, 3-1 kanske. Jag tror att luleå är väldigt revanschsugna efter fiaskot senast där de gav bort tre poäng. Sen så är det JVM final där sverige kommer att ta ham guldet. Visst Kanada har bra spelare i form av Tavares men sen så är det i princip slut. Jag tror att Sveriges lag vinner över Kanadas individer. Oraklet Wikegård har under hela hösten i hockeykväll eftersökt mer fysiskt spel i elitserien och då är det extrakul att höra Nicklas Lasu i dagens sportbladet berätta om hur kul det skulle vara att sätta en riktig propp inför 20000 åskådare. Mer sånt vill vi ha, hockey är ju trots allt en fysiskt sport, om man inte tycker om tacklingar så har vi ju "nästan sporten" innebandy och vi vet ju alla precis hur intressant det är.

Snart kommer bilen som skall ta mig upp mot Luleå och det härliga norrbotten för den sista av mina ofrivillga semesterveckor för det här jullovet. Det är en hel del som skall hinnas med, den tidigare nämnda hockeyn, begravning, basketmatch m.m. Basket var det länge sedan jag var på förresten. När jag var mindre så missades det inte en match. Jag och pappa var på varenda hemmamatch under ett par säsonger. Sedan blev man bortskämd med sm-guld till höger och vänster så intresset försvann litegrann.

Nu är jag här

Nu har även jag börjat blogga. Eftersom de flesta i min närhet gör det så väljer jag nu att hoppa på tåget. Jag kommer skriva om lite av varje såsom mitt arbete som lärare, livet i stort samt den stora besattheten till ishockey.

Utseendet på bloggen kan komma att förändras, jag kommer att pröva mig fram.

Mitt favoritlag är Luleå Hockey och i kvällens match förloradfe man mot "Skell-hell" med 7-1 och jag väljer att inte kommentera den matchen mer. Vi går således vidare till JVM där Sverige just nu ser till att spela sig till en finalmatch. Detta trots en mindre strålande insats från domarhåll. Apropå domare har jag länge ansett att jag är objektiv vad det gäller domarinsatserna men har på senare år tänkt om då jag insett att domarna kan inte ha nåt emot Luleå hockey i varje match. Skulle jag vara hockeyspelare skulle min klubb få lägga stora summor på att medieträna mig. Herregud, förlorar "mitt" lag så är hela den dan förlorad då jag går omkring och surar. Den här besattheten för ishockey är något som växt fram de senaste åren, tidigare kollade jag bara resultaten på sporten om kvällarna, men nu följer jag till och med försäsongen samt att det skall kollas statistik från varje match, alla 55 omgångar. Förhoppningsvis lugnar jag ner mig efter att LHF tagit Sm-guld 2008.

Ha det gott!

/Jake

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0